Rabatt på fakturor

Så här lägger du till en rabatt:

1. Gå till fliken Fakturor
2. Klicka på Skapa faktura
3. Till höger i fakturerings inställningarna, klicka på Rabatt
4. Du kan nu anpassa rabatten i panelen till höger. Klicka bara på rullgardinsmenyn under Rabatt
Välj först om du vill ha din rabatt på basen av totalsumman av fakturan, eller om du vill ge en rabatt per fakturarad (alltså per produkt/tjänst).
Då du bestämt dig för hurdan rabatt du vill ge, välj då Typ av rabatt (procentandel eller antal kronor) och slutligen om rabatten skall inkludera eller exkludera momsen (Rabatt räknad på).

Enligt enhetspris:

Moms = 20% (0,2)
Rabattprocent = 10% / Total rabatt = 20 kr
Enhetspris = 100 kr
Enhet = 1

Hur beräknas rabatten för total summa, inklusive moms?

(Enhetspris * Antal) * (1+moms) - Total Rabatt
(100*1) * (1 + 0,2) - 20 =100

Hur beräknas rabatten för rabattprocent, inklusive moms?

(Enhetspris * Antal) * (1 + moms) * (1 - rabattprocent / 100))
(100 * 1) * (1 + 0,2) * (1 - (10/ 100))  = 108

Hur beräknas rabatten för total summa, exklusive moms?

((Enhetspris * Antal) - Total rabatt) * (1 + moms)
((100 * 1) - 20) * (1,2) = 96

Hur beräknas rabatten för rabattprovent, exklusive moms?

(Enhetspris * Antal) * (1-(rabatt procent/100)) * (1 + moms)