Att förstå e-faktureringsadresser

Vi har förenklat stegen för e-fakturering, så att du endast behöver lägga till din kunds e-faktureringsadress för att kunna skicka en e-faktura. Du kan fylla i informationen under kundens uppgifter.

Vad är en e-faktureringsadress?

Om din kund vill att du skickar en e-faktura behöver du kundens e-faktureringsadress för att kunna skicka fakturan. En e-faktureringsadress är en sorts identifikation som kan ha olika format, beroende på i vilket land din kund bor i och vilken e-fakturerings förmedlare din kund använder. Precis som med allt annat som skickas per post eller e-post behövs det en adress. Med rätt adress levereras din faktura till rätt ställe.

Några av de vanligaste formaten för e-faktureringsadresser är organisationsnummer, momsregistreringsnummer, GLN (Global Location Number), DUNS (Data Universal Numbering System), IBAN och OVT. Det är viktigt att du frågar din kund i vilket format adressen är, eftersom detta är ett obligatoriskt fält i kundens uppgifter i Zervant.

Dessa används huvudsakligen i Sverige för att skicka e-fakturor:

Org.nr: dvs organisationsnummer, företagsregistreringsnumret. Då Org.nr. används som e-faktureringsadress, bör inte prefixet “0007:” läggas framför i adressfältet.
Zervant lägger till prefixet när Org.nr. väljs.
GLN: Då GLN används som e-faktureringsadress, ska inte prefixet "0088:" läggas framför i adressfältet. Zervant lägger till prefixet när användare väljer GLN.
Momsnr: Mottagarens momsregistreringsnummer.

Tips!
Mottagare för e-fakturor använder vanligtvis en blandning av adresstyper, oavsett status (offentlig eller privat). Mottagaren kan alltså ha flera e-faktureringsadresser och skriva ut dem på deras websida. Man kan då välja vilken e-faktureringsadress man vill skicka fakturan till.

Vad är en operatör för e-fakturering?

En operatör för e-fakturering är en tjänsteleverantör som kopplar e-fakturan i .xml format till mottagaren. Du kan jämföra detta med mobiloperatörer som kan koppla ditt samtal från t.ex. Telias nätverk till Telenors nätverk.

Vår e-fakturerings operatör är Basware som samarbetar med flera andra operatörer. Din kunds operatör måste finnas med på Baswares lista över de operatörer som de samarbetar med för att e-faktureringen ska fungera.

Vad är nätverkstypen för e-fakturering?

Våra alternativ är antingen ett offentligt PEPPOL-nätverk eller ett privat operatörsnätverk.
PEPPOL (Pan European Public eProcurement On-Line) är ett nätverk för e-fakturerings operatörer. Din kund borde informera dig om deras e-faktureringsoperatör hör till PEPPOL, om denna information saknas kan fältet lämnas tomt.

OBS! Om du skickar en e-faktura till ett utländskt företag (företaget måste tillhöra PEPPOL-nätverket), då ser adressen ut så här: 1234: 123-123456-12345

Om du får ett "Peppol -ID" som e-faktureringsadress, kan du lägga det direkt i typen "Övrigt" tillsammans med det numeriska prefixet. Oftast passar detta någon av ovanstående typer: Org.nr. som börjar med “0007:”, GLN som börjar med “0088” eller momsnr som börjar med “9955:”.

Till exempel, för ett Peppol -ID “0007: 123456789”, lägger du det antingen som "123456789" till adresstypen "Org.nr." ELLER “0007: 123456789” i adresstypen ”Annat”.