Ändra status på dina fakturor

Det är enkelt att hålla reda på dina fakturor i Zervant med hjälp av fakturornas status. Du kan hantera fakturornas status under fliken Fakturor. Godkända fakturor kan ha följande status: Skapad, Skickad, Försenad, Påmind, I inkasso, Raderad, och Betald. Fakturor som inte ännu är godkända har statusen: Utkast.

Markera dina fakturor som betalda

Fakturor markeras inte automatiskt som betalda i Zervant (förutom de fakturor som betalas med kortbetalningar eller de du skapar en kreditfaktura för). Du kan markera en obetald (dvs. en Skapad, Skickad, Försenad, I inkasso, eller Påmind) faktura som Betald genom att välja fakturan i listan och sedan klicka på fakturans status på högra sidan.

Du kan markera en faktura som betald genom att klicka på status knappen

Här kan du också välja vilket datum fakturan betalades och till vilket konto. För tillfället är alternativen Företagskonto (1930) eller Kassa (1910). Vi planerar att möjliggöra flera konton i framtiden.

Genom att klicka på status knappen kan du välja status för fakturan

Obs! Om du har markerat en faktura som Betald men vill radera eller redigera den måste du först ändra fakturans status tillbaka till Obetald med samma knapp.

Ladda upp kontoutdrag

Det är också möjligt att markera flera fakturor som betalda samtidigt genom att ladda upp ditt kontoutdrag. Klicka på de tre horisontella strecken bredvid status kolumnen och välj Ladda upp kontoutdrag. Detta öppnar en ny modal där du kan ladda upp ditt kontoutdrag antingen som en .csv- eller .ktl-fil.

Tips då du ändrar status på dina fakturor:

• När fakturan är markerad som betald syns detta inte på själva fakturan. Ifall din kund eller bokförare frågar efter en bekräftelse för betalningen kan du markera det manuellt i t.ex. fakturans meddelande fält. Du kan även skapa ett kvitto för en betald faktura i Zervant (uppe till höger då du valt en betald faktura i listan).
  • ​När du laddar upp kontoutdrag, kontrollera att varje faktura har korrekt referensnummer i utdraget, annars kommer inga fakturor att markeras som betalda vid uppladdningen.